„Nawet tak prosta czynność, jak skracanie płytki, wymaga szczególnej uwagi. Niedbałość w tej kwestii może skutkować problemami z utrzymaniem paznokci w należytej kondycji. Dobór odpowiedniego przyrządu do skracania paznokcia jest bardzo istotny. Pamiętajmy, że płytka zbudowana jest z łusek i wyglądem przypomina dachówkę (można to zauważyć na rozdwojonym paznokciu, który dzieli się na płaty, odchodzące jeden od drugiego).
Paznokcie różnią się od siebie pod względem grubości, struktury, kształtu, elastyczności oraz kruchości, dlatego pilnik, który chwali koleżanka, niekoniecznie może być odpowiedni dla nas. Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów, jak więc wybrać pilniczek odpowiedni dla naszych paznokci? Przy wyborze należy kierować się właśnie rodzajem płytki.
Trudno samemu określić płytkę, szczególnie jeśli nie przywiązujemy szczególnej wagi do jej wyglądu. Oto kilka charakterystycznych cech, które nam w tym pomogą. Idealna płytka jest półokrągła, tworzy tzw. linię uśmiechu. Jest głęboko osadzona w palcu, co oznacza, że może być przycięta krótko, a i tak mamy wrażenie, że paznokieć jest długi. Ten rodzaj płytki przeważnie ma odpowiednią grubość i strukturę. Można stosować przy niej niemal każdy rodzaj pilnika, pamiętając, aby do końcowego zamknięcia płytki użyć pilnika drobnoziarnistego.
Do skrócenia płytki miękkiej, sprężynującej należy używać nożyczek lub cążków. Następnie drobnoziarnistego pilniczka szklanego, ceramicznego, bądź papierowego, aż do uzyskania oczekiwanego kształtu.
Kolejny rodzaj paznokcia cechuje twarda, masywna struktura płytki. Na tyle twarda, że nie skrócimy jej przy pomocy np. cążków. Do tej płytki należy używać pilnika diamentowego bądź szafirowego. Takie pilniki skrócą twardą płytkę w sposób konkretny, a jednocześnie delikatny. Oczywiście pamiętajmy o końcowym zamknięciu paznokcia drobnoziarnistym pilniczkiem.
Ostatnie rodzaje – płytka krucha lub z wzdłużnymi rowkami na paznokciu. Te typy płytki są niezmiernie delikatne, a więc trudne do pielęgnacji i wymagające szczególnej uwagi. Takie paznokcie można poznać po pękaniu podczas obcinania lub kruszeniu się i łamaniu w trakcie piłowania. Do skracania tego rodzaju płytki należy używać tylko i wyłącznie pilników drobnoziarnistych np. szklanych, papierowych lub ceramicznych. Na koniec pamiętajmy, aby zamknąć krawędź płytki polerką.

Katarzyna Rytel
Specjalista Podolog II stopnia”